Muista työtuolin keinumekanismi

Jumiiko kroppa etätöissä?

Suomalaiset ovat kertoneet kärsivänsä etätöissä etenkin selkävaivoista

Selän ja niska-hartiaseudun oireet johtuvat useimmiten siitä, että töitä tehdään liian pitkään samassa asennossa. Tällöin lihasten verenkierto heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu, mikä aiheuttaa herkästi kipua ja jumituksen tunnetta. Työasentoa tulisikin vaihtaa päivän aikana, myös etänä työskennellessä.

Mitä voit tehdä parantaaksesi ergonomiaa?

Päivään kannattaa valmistautua samalla tavalla kuin työpäivään muutenkin. Laita työvälineet kuntoon jo edellisenä iltana ja suunnittele seuraavan päivän aikataulut etukäteen. Tee leikki työmatka ennen töiden aloittamista. Eli lähde ulos, kävele “työmatka” ja aloita sitten työt. Päivän päätyttyä olisi hyvä tehdä työmatka kotiin, näin saat siirrettyä ajatuksesi työstä takaisin kotiasioihin.

Ergonomian kannalta johtoajatus on istumisen vähentämien, asennon vaihteleminen ja liikuskelu aina kun voit. Älä jämähdä paikoillesi pitkäksi aikaa. Tauota, liiku ja ulkoile sopivin välein. ”Liike on lääke!” Itsensä johtamisen taitoja vaativassa etätyössä säännöllisen liikunnan aikaansaama henkinen lisäbuusti tulee tarpeeseen.

7 vinkkiä kotikonttorille

1. Mikä on ihanteellisin työasento?Muista työtuolin keinumekanismi

Yhtä ainutta hyvää työasentoa, jossa pysymällä vältät istumatyön ja paikallaanolon haitat, ei ole.

Tärkeämpää on se, kuinka kauan olet paikallasi ja kuinka tauotat työtäsi liikkumalla. Hyvässä tuolissa on esim. omalle painolle säädettävissä oleva keinu, jolloin tuoli seuraa sinua luontevasti. Kaikissa Royal sarjan työtuoleissa on keinumekanismi.

2. Tauota paikallaanoloa riittävästi

Tauota istumatyötä ainakin tunnin välein. Irtaannu läppäristäsi, nouse ylös ja ole aktiivinen! Edes yhden minuutin verran. Mitä vain, mitä keho kulloinkin tarvitsee ja mikä tuntuu mielekkäältä.

Pidä aktiivisia taukoja – myös lounaan jälkeen. Muista pitää kahvipaussi tai katso hetki tietokoneen näytön ohi kaukaisuuteen ja lepuuta silmiäsi. Ja muista myös juoda riittävästi vettä! Nestehukka vaikuttaa suorituskykyyn ja voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä.

3. Työskentele seisten

Ruokapöydän korkeus on harvoin optimaalinen päätetyöskentelyyn. Hanki itsellesi sähköpöytä tai rakenna koroke pöydän päälle.

Mikä on sopiva työskentelykorkeus?Sitool aktiivi-istuimet Oulun Yrityskalustosta

Kyynärvarsien tulee olla sopivasti tuettuna, ei liian ylhäällä, sillä silloin hartiat helposti jännittyvät. Jännitystä voi tuottaa myös se, jos kädet ovat liian alhaalla. Tällöin hartiat roikkuvat ja ryhtisi voi valahtaa alas. Aloita tukemalla kyynärvarret suoraan kulmaan, laita silmät kiinni ja aisti, onko hartioissa jännitystä. Laske tai nosta työtasoa ja kokeile uudestaan. Lisääntyykö vai väheneekö jännitys?

4. Huomioi, miten istutAktiivi-istuimet Oulun Yrityskalustosta

Jos kotona on työtuoli, käytä sitä normaalin työtuolin tapaan. Kova keittiön jakkara painaa pidemmän päälle takapuolta ja reiden takaosia. Se ei tee hyvää verenkierrolle – lisää ainakin tyyny.  Huomiothan tässäkin kyynärvarsien noin 90 asteen kulman. Seisot tai istut niin ylävartalossa ovat kädet samoin. Muista, että satulatuoli kaipaa korkeamman sähköpöydän.

 

 

5. Nouse ylös, kun puhut puhelimessa

Jos voit, nouse ylös jokaisen puhelun aikana ja liikuskele ympäriinsä. Tai seiso vaikka tasapainolaudalla!
Jos tuolisi on keinu, pidä se päällä, nojaa voimakkaasti taakse ja avaa vartaloa.

6. Tuunaa ympäristö

Tuuleta työtilassasi ja  asunnossa riittävän usein! Pieni teko, iso vaikutus! Pysyykö sisäilma raikkaana, jos koti on täynnä etätyöntekijöitä koululaiset mukaan lukien? Tarvitseeko valaistusta säätää?  Älä turhaan rasita huonolla valolla silmiäsi. Meillä on Led valaisimia, joilla valaiset juuri työskentelytilaa.

 

 

7.  Käytä muutama ajatus akustiikkaan

Kaikuuko tilasi? Kaikuva tila on yllättävän väsyttävä. Et välttämättä tutussa ympäristössä huomaa huonoa akustiikkaa, tutki tilaa hetki sillä “silmällä” ja pehmennä akustiikkaa. Meiltä pöydät paljon akustoivia tuotteita.